Влез в сайта Регистрация

upup

Други25 август 2023

След трагичната 2022, през 2023 отново дупка в маркоиздаването в България

Създадено от Administrator петък 25 август 2023

header-bgsbf.jpg Вече над два месеца е спряно валидирането на пощенски марки и пощенски продукти в България. Все едно имам дежавю с предходната 2022 година. Какви са причините за забавянето?

Първата причина откриваме в благодарение на интервю на Председателя на Съюза на Българските Филателисти - г-н Спас Панчев. Ето какво казва той пред БНР на 18.07.2023 г.:

"За да се издаде нова марка, за да се пусне в употреба, трябва заповед на министъра. Досега се правеше със заповед на вицепремиера. От август миналата година пощенските услуги са прехвърлени в Министерството на транспорта и съобщенията". 

От разговора с г-н Панчев става ясно, че няма ресорен Министър, който да разпише заповедта за издаване на пощенски марки и тази грешка следва да бъде коригирана в Закона за Държавния бюджет, което става реалност на 01.08.2023 г.

Втората причина не ясна. Вече сме 25 август и все още няма и намек за нови издания. Явно още нещо пречи я на Министъра, я на Български пощи да започнат да издават пощенски марки и пощенски продукти. Дано тази година да не е като предната с осем месечно затишие в маркоиздаването.

Да не говорим, че все още се чака така наречената "Стратегия за развите на филателията в България" от "Български пощи".

Трагедията става все по-голяма, след като стана ясно, проектът за развитие на "Български пощи", който е любим на бившия вицепремиер Калина Константинова, се оказва пред провал. Той е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и има стойност от 100 милиона лева, но се сблъсква с проблеми, които пречат на реализация му. Според справката на финансовия министър Асен Василев, изготвена за депутатите от ресорната комисия по въпросите на ЕС в Народното събрание, проектът се сблъсква и с проблеми във връзка с държавните помощи, и с не добре обмислени дейности и противоречие с действащи нормативни документи. Това поставя под въпрос и изграждането на он-лайн магазин на пощите, в който да се продават и филателни продукти.

 
Използвани източници: БНР и в. Сега

Михаил Петров
Прочетено: 625 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up