Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев21 септември 2023

Уточнения, допълнения и ... извинения към занимаващите се с пликовете с таксов знак – България

Създадено от Administrator четвъртък 21 септември 2023

С този род ПФМ се занимавам повече от половин век... По едно време се осмелих да съставя и Каталог. Затова ще започна с 
извиненията: 
1. към онези, които се снабдиха с моя каталог и го ползват – Като всяко ново творение, то е несъвършено. Има неточности, пропуски, затова се и налагат тези уточнения и допълнения! 
2. към онези, които предлагат тези продукти в „Мрежата” – В миналото гледах на тях  като на „лошите търговци”. Сега им благодаря, че споделят находките си, за да можем да се обогатяваме с информация за новостите!

Що се отнася до уточненията:
Не винаги текста на гърба на плика дава ориентир за действителната година на издаване! Това се отнася най-вече за годините 1962-1965... Моят каталог, като идея и основа се базира на Каталога на Краси Воденичаров. Явно съм се предоверил на Краси, щом като съм повярвал, че показаният по-долу плик е издаден през 1963 година, след като датното клеймо и другите атрибути са категорични- 1962-ра!
 
m1.jpg

m2.jpg

От посочените „Изгледи от България „ в Каталога от 1963 пътували през 1962 се срещат както от „София- Парт.дом”, така и „Несебър”, „Варна-Златни пясъци”, „Созопол”... а може би и други. .. Дали пък всички не са издадени през 1962... Ако са – ама че издателска политика, а и възможности на Министерството на пощите...
 
От друга страна показаният по-долу плик си е една „жива мистерия” :
 
421_001.jpg
 
421_002.jpg
 
Или просто – пощенска небрежност?! Но едва ли е така с коментираните по горе пликове?! След като няма архив, детективските ни възможности са обречени на провал...
 
Искренни благодарности на г-н З.Вълчев открил и предоставил на интересуващите се пликовете от 1962 година, като този:
 
384_001.jpg
 
Те са реплики на познатите ми от 1960 г. пликове, но тук с нов таксов знак. През 1960 са ми известни 10 вида, за сега Вълчев предлага само 6. Дали има и от останалите...
 
Хубаво би било да се дава гласност за тези находки в името на сътворяването на цялостната картина на българската пощенска и филателна история!
 
Димитър Тонев
 
ПОСЛЕПИС ОТ АВТОРА: Просто не е за вярване!!! Тъкмо човек да си промени възгледите на стари години и то... Налага се, ако г-н Вълчев има доблест да ми се извини публично за проявената от него небрежност поставяйки снимка 2 към предлагания плик за „Кранево”  от друг някой плик!!! Просто старческото ми око в последния момент разбра, че това не е гърбът на плик „Кранево”. Реших да не преработвам статията, а това да бъде урок за младите – „Виртуалната реалност не е истинското знание!” И така пликът за „Кранево” за мен си остава издаден през 1963 г. Засега!      
Прочетено: 418 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up