Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев28 септември 2023

НА УЧИТЕЛЯ – С ЛЮБОВ!

Създадено от Administrator четвъртък 28 септември 2023

20230928_083950.jpgПрез годините в ръцете ми са попадали хиляди книги. В момента, обаче, в ръцете ми е необичайно томче! От две части, подвързани сякаш погрешно – завъртяни на 180 градуса една спрямо друга! Лице и гръб! Две страни от многоликата личност на човекът, който срещнах преди 50 години и който остана в съзнанието ми като мой незабравим учител за хобито ми – филателията!
 
Книга, разкриваща истината за житие-битието на нейния създател – мотора на филателното движение в България за половин век от неговата история! Човекът – Христо Николчев!
 
Книгата е ненатрапваща се, но завладяваща белетристика, и едновременно с това искренна автобиографична изповед. Тя е калейдоскоп от документален снимков материал, разкриващ живота на човека, посветил живота си на своето хоби, станало за него професия и така да остане в сърцата на онези, които са имали щастието да се докоснат до неговата всеотдайност, да почувствуват хуманизма на неговото отношение към Другия, колкото и различен да е той... Затова са свидетелство множеството отзиви за неговото дело на филателисти от цял свят,поместени в книгата. Те красят неговата биография и го поставят на пиедестала, на който заслужава да бъде!
 
20230928_084004.jpgКнигата е в две части. Част 1 – „Аз съм ... Христо Николчев” и част 2: „Моите малки истории”. Скромността на автора прозира още в самите заглавия! А тя – както е известно – „ краси Човека!”.
 
Хиляди аплаузи за художника на корицата на 1  част – ненадминатият график Ненко Атанасов, предал с езика на изобразителното изкуство идеята за цялостното сливане на българската филателия от последните години с името на Христо Николчев! Не по-малко овации заслужава и корицата на 2-рата част. Представянето на живота като кибритена кутийка, сбрала в себе си клечките на миговете барут, подпалващи жизнения огън на нашето съществувание си е доста оригинално хрумване! При това кутийката е голяма, защото трябва да събере множество малки истории... Но дали наистина са „малки”? ....
 
Учителю, благодаря ти за смелостта да ни направиш съпричастни към необикновения ти живот! Благодаря ти за миговете щастие, което изпитвах, когато препрочитах този истински шедьовър   на издателската дейност в България !
 
Дано тя да бъде прочетена от многото твои почитатели, а Създателя да бъде милостив и да те дари с още много години живот, та да „илядиш” ... Дано да те има!!!
 
ДИМИТЪР ТОНЕВ
твой покорен ученик и до гроб верен приятел!
Прочетено: 621 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up