Влез в сайта Регистрация

upup

Сгрешени пощенски издания07 август 2023

130 ГОДИНИ ФИЛАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО - ПЛОВДИВ

Създадено от Administrator понеделник 07 август 2023


928_001.jpgЕдно хоби дава смисъл на живота – филателията. Това е цял един космос на познания за света. В условията на днешното модерно и забързано информационно общество, едно хоби, един непознат и вълнуващ свят обединява хората по света. Филателията се превръща в мост между културното и историческо наследство и съвременните технологии на днешния свят. Не случайно започва да се говори за появата на електронни марки.


Филателното движение в България се заражда непосредствено след Освобождението на България. То е рожба на националната ни независимост и на появата на първата българска пощенска марка. Тогава се поставят основите на пощенските съобщения в България. На 3-ти септември 1878 год. в гр. Петербург, в Държавна печатница за ценни книжа са били поръчани и отпечатани първите български пощенски марки. Те са наричали „Сантими“. За сюжет на марките е послужил изправен лъв с корона на главата, който е красял нашите възрожденски знамена и гербове.

По това време град Пловдив е бил столица на автономната област Източна Румелия, кръстопът между Изтока и Запада. Гордостта на нашия хилядолетен град се крие в това, че не случайно тук се появяват и първите филателисти, колекционери на пощенски марки. Те слагат начало в нашия град на организирано филателно движение.

Един от тях е бил и Антон Карапиров, който се определя и за първия български филателист. Пловдив става център на филателния живот и тук се основава и първото „Българско филателно-разменно дружество“ в 1893 година.

През 1982 год. Пловдив става домакин на Първото земеделско-промишлено изложение. Няколко са и пощенско-филателните нововъведения, които заемат особено място в българската пощенска и филателна история. Три неща се случат за първи път в Пловдив, съответно и в България: първа илюстрована пощенска карта, първа временна пощенска станция и първи специални пощенски печати. По този начин България изпреварва почти целя европейски свят, като издава една от първите илюстровани пощенски карти с таксов знак (извадка от статия на Орлин Тодоров).
Прочетено: 394 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up