Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев11 август 2023

За филателните термини ...

Създадено от Administrator петък 11 август 2023

Занимавам се от дълго време с филателия, но сега се замислих за употребата на някои термини във филателната ни лексика (дано някой не направи асоциация с претенциите на покойния Здравко Торнев), които в настоящия момент за съвременните пощенски издания са уточнени, но не така стои въпросът за зората на пощенското дело – имам впредвид годините 1878-1945.
 
Преди всичко въпросът ми е за наименованията на аксесоарите, съпътстващи пощенската дейност, и то най-вече употребата на термините:
- Специален печат,
- Първодневен печат,
- Специално датно клеймо,
- Първодневно датно клеймо.

Нещата на теория са ясни, но не са приложени на практика!
 
Дори такъв известен изследовател, като г-н Николай Грънчаров в статията си за изданието „Наводнението в Севлиевско” („Филателен преглед”, 1992, 1, с.38) като илюстрира същата със издадения аксесоар по същия повод пише: „... на филателистите бил предоставен специален пощенски печат” (курсив мой – Д.Т.) Явно под влияние на битувстващата терминология от известния каталог на покойния Сава Димитров.
 
И така, питането ми към филателната общественост е:
Какво представлява този пощенски аксесоар и други подобни от визирания период?

Че е „специално” нещо е ясно, но дали е и първодневно? Сигурно е така! Така твърди и г-н Грънчаров, по смисъла на написаното в статията преди израза „специален пощенски печат”. Дали, обаче, е „печат” или „клеймо”?! Може би е печат в стилистиката на датно клеймо, по подобие на печатите за „60 години Български пощи”?! Може би да е датно клеймо с възможност за смяна на датите?! А дали не е „механичен печат с рекламно-пропаганден текст”?!
 
Бил съм пощенски служител и съм боравил с датно клеймо, със специален печат (с дървена дръжка и метално цинкографско клише), с гривни за клеймовачните машини, но такова „чудо” по мое време (1969-70) нямаше... Не съм виждал какво на практика са представлявали тези съоръжения, отпечатъци от които се публикуват във филателната литература!

Моля някой с по-голям опит от мен да ми разясни ... Може би пък да бъде открит и оригинал на такъв печат-клеймо или клеймо-печат...

С филателен поздрав : ДИМИТЪР ТОНЕВ


Прочетено: 551 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up