Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев12 август 2023

ПО–ДОБРЕ КЪСНО, ОТКОЛКОТО НИКОГА ...

Създадено от Administrator събота 12 август 2023

Считам, че този до болка познат рефрен на шлагер от ергенските ми години приляга за заглавие на по-долу споделеното!...

Зимата на на 2016 започна! Като филателист разнообразявам пенсионерското си битие в ровене на любимото ми списание – „Филателен преглед”! Търся материали, свързани с отколешната ми мечта – да напиша най-пълното изследване на първия пощенски юбилей през 1939 г. Идва 140 годишнината на Пощите дали ще смогна да приключа? Тази тема ме завладя още в 80 – години на миналия век и сега отново нахлу в филателните ми интереси...

Ровейки откривам в брой 12 от 1990 г. читателско писмо на добре познатия ми Григор Цветанов (вече покойник!) с питане относно попаднал му плик...

kysno4.jpg

kysno3.jpg
 
Не зная дали този плик е бил познат на Гришата и през 1989 –та, защото аз няма да забравя оня жест, който той направи за мен и съпругата ми през лятото на 1989 –та! Ако му е бил известен, фатално разминаване ще да е било причината той да не сподели терзанията си с мен, след като до късно през нощта ние си бъбрихме за филателия на „Червена роза” 36... Може пък да му е попаднал по-късно?!
- Мили ми Гриша, та аз имам своята хипотеза за този плик! Като начало нека ти кажа, че аз имам неговият събрат. Търсейки истината, ти пишеш, че не знаеш подателят или получателят да са били филателисти ?! Не си се задълбочил в диренията си, приятелю!

kysno1.jpg
 
Подателят – Ангел Буюклийски е бил филателист! Как можем да си обясним иначе обявата му, поместена в бр. 16 от 1938 г. на „Българска марка”?!
 
kysno2.jpg
 
Истински филателист! Забележи – „марки не продава”!!! А участията му в търгове, например в този на „Пощенска марка” през 1943 г.?! (Вж: статия на проф. Козаров, „ФП”, 1991, 6, с. 35) Би могъл да я прочетеш – ти беше още жив!
 
А хипотезата ми е такава:
Господин Буюклийски е изработил множество ППД „60 г. пощи” по време на юбилея. Част от тях е оставил непътували. Горният – получих от Борис Георгиев. Знаейки за „правилата на играта” е решил да си направи и пътували! Усещайки, че „Трамвайната поща” е нещо по-така, решава да си направи материал, изпращайки един от пликовете си до свой приятел, най-вероятно с молба да му го върне! Затова писмото е „R” ... Не знам как е попаднал пликът при теб, но не мисля, че греша в догатките си. Че е бил компетентен филателист говори и факта, че дооблепва ППД- плика с марка от същото издание, за да го направи за „препоръчана кореспонденция” – тарифата е 4 лева! Възползва се от правилото: първодневния печат не обезмисля франкатурата и го праща! Между впрочем не зная дали още тогава е важало това правило, или пощенският служител е проявил добронамереност?!... Оттам нататък писмото се придвижва съвсем законно по пътя си! Има си и съответните законови ДК, за да стане един, според мен, перфектен ПФМ за експонат!
 
Жалкото в тази история е, че се разминахме и сега аз ще трябва да се възползвам за студията си с не дотам качествена снимка, а можеше...

Но нищо приятелю, спи спокойно своя вечен сън! Дали обяснението ми те задоволява?

А тебе скъпи читателю?! 
 
ДИМИТЪР ТОНЕВ
Прочетено: 348 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up