Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев03 октомври 2023

За СБФ - Размисли на един провинциален филателист

Създадено от Administrator вторник 03 октомври 2023

FOR “PASSERS”, “THE CHINA’S YELLOW DOG” AND HOMO FILATELICUS
(Размисли на един провинциален филателист)
 
header-bgsbf.jpgОбикновено провинцията я наричат „глуха”. Може и да са прави! Но като че ли не са! Нито някога, нито сега. Нито е „глуха” , нито е „няма”!
 
Поне за филателията не е така! Някога тя се е родила там (Справка – Панагюрище, Пловдив...). А сега? Провинциалистите са в София! Имат основание! Особено ако са и филателисти! Там е „Меката”...

А тези,които не са в София?
Щом сме в демократична държава, то поне имат право на глас!
Ако се заслушате в този глас ще уловите следните словосъчетания:
Аз съм филателист – колекционер на Българските пощенски издания и имам желанието да притежавам всичко! До 1987 – успявах! Сега – не ! Нямам тази възможност! Парична! Защото сега властва оная максима – „Онова, което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари”... Прозорливите читатели се досещат,че разговорът върви към т.н. „малотиражни издания”...

Дали съм за тяхната поява? Като че ли е хубаво да ги има... Ама в Англия (майката на филателията) като че ли ги няма, в Германия – и там... Ех, имаше ги в Парагвай (дали ги има още не зная?!) О, tempora, o, mores! Спомням си как анатемосвахме тогава Парагвайските издания, а сега ...
 
Мисля си, че „ябълката на раздора” може и да не съществува, ако на всеки редови член на СБФ се даде правото да закупи по един брой по номинал! Друг е въпросът дали членският внос трябва да бъде 6 лв!? Въпросът не касае „софийският филателист”. Той си взема при валидиране по номинал, и то не по 1 брой, а ако заведе и родата... Ръководството на Съюза недоумява (пък и защо ли – то е в голямата си част е от „софиянци”) защо не могат да се пласират заделените за СБФ малотиражни издания... Излиза че благородната кауза „развитие на младежката филателия” се споделя само от провинциалните филателисти... Аз не съм специалист по администратично-счетоводно законодателство и не знам дали перото „Дарения” е по изгодно от „Членски внос”, но ако е така - нека да остане тази практика, но ако не е - излиза, че е порочна и не е нито демократична, нито ... Но да помислим исторически и прагматически:

Знае се,че от времето на Питагор на почит са числата. Днес те са модифицирани в „сметки”! И ако направим необходимите „сметки” при взаимоотношения ФД – Хасково – СБФ:

Ето какво се получава:
 
НАСТОЯЩЕТО СЪСТОЯНИЕ:
Отчетен членски внос 5 члена по 6.00 = 30.00 лв
Закупени малотиражни издания 1 по 4 по 14.00 = 56.00
------------------------------------------------------------------
Приход СБФ = 86.00 лв.
 
ПРОГНОЗИ:
Отчетен членски внос 5 члена по 12.00 лв. = 60.00 лв.
Закупени малотиражни издания 5 по 4 по 1.30 = 26.00 лв.
--------------------------------------------------------------------
Приход СБФ = 86.00
 
Отказ на членовете да плащат членски внос = 0.00 лв.
Не се закупуват нито малотиражни, нито каквито и да са издания на пощенската администрация = 0.00 .лв.
Приход СБФ = МИНУС 30.00 лв.
 
Ръководството на СБФ има контра аргумент – ние даваме безплатно 1 брой на списанието на всяко дружество!  С други думи дружествата да си мълчат, особено малките, та те получават безплатно 50.00 лв, а отчитат 30.00 лв. Или „И вълкът сит и агнето – цяло” ! „А ДАЛИ Е ТАКА , КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ?” се пее в една популярна песничка!!!
 
Изводите се налага да се направят на заседание на УС на СБФ. 
 

Така и така съм взел думата – да споделя мисли и по още един, този път непровинциален въпрос!
Става дума за филателната история. Тази, която сме написали досега и тази която ние ще сътворим за бъдещето. Тя се основава на надеждата, че въпреки мрачните прогнози филателията ще пребъде! Cyrie eleison!

Работата в тази посока е трудна, но не и неблагодарна! Напротив, ако има смисъл от филателни занимания, за мен – това е той! Сега – след 50 години филателна дейност, си мисля – за пропуснатите мигове да науча още много за тайните на филателията... Защото, който не знае миналото, той няма бъдеще! Дърво без корени дава ли плодове?

Преди време реших да съставя „Библиография на публикациите в списание „Българска марка”. Тръгнах да попълвам липсите от броевете, които нямах. В библиотеката на СБФ намерих някои. Отидох в НБКМ – и там нямат всички! Чрез списанието питам филателната ни общественост : има ли някъде в България пълно течение на списанието?! Или поне броеве 67 до 72, които не мога да открия? Може би в Париж има...
 
Преди време един известен филателист, добронамерено отсъди на воплите ми, че не мога да открия някои пликове,които ме интересуват : „Не плащаш достатъчно!” Друг негов последовател преди година директно ми напомни : „Информацията също струва пари!” Те считаха, вероятно, че аз не знам!!! Сега им заявявам, че филателията е иманентно свързана с материализма , но не и вулгарния такъв! Ако няма идеализъм и патриотизъм никаква дейност няма бъдеще! То и затова България е на това дередже!!!

Когато двигател на дадено начинание е само меркантилизма и парата е на почит, рано или късно това дело е обречено на гибел. Пари са необходими, но трябва да има и доза идеализъм!

Филателията не е място за „революции”, тук на почит е „еволюцията”! „Само средният мозък измисля революциите... От тях остава само кръв по паважа и (както са се изразявали във Франция) – писоари” – каза в едно интервю, уважаваният от мен, моят ректор Боян Биолчев! Горното бе казано по друг повод, но считам, че важи в пълна мяра и за филателното увлечение!
 
Димитър ТОНЕВПрочетено: 548 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up