Влез в сайта Регистрация

upup

Рубриката на г-н Тонев06 октомври 2023

Новото издание на Каталога „Фепра”

Създадено от Administrator петък 06 октомври 2023

В навечерието на първа пролет любителите на пощенската миниатюра се сдобиха вместо с броеве 6 до 12 на „Филателен преглед” от 2022 г. с КАТАЛОГ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЩЕНСКИ МАРКИ за периода 1999 – 2022, познат като „ФЕПРА”.

Бегъл поглед през страниците му ни уверява, че в ръцете ни е успешен опит да се предостави на колекционерите изчерпателен справочник за най-новите емисии пощенски марки.
 
В духа на нов прочит информацията е предадена с максимална изчерпателност, като на места съставителите се опитват да погледнат твърде критично върху много от историческите постулати, изразявайки скептично отношение при тяхното интерпретиране. И нищо чудно: новата парадигма при осмисляне на историческите факти намери място и в филателната книжнина.

Продължаваме да разглеждаме по-задълбочено каталожната информация...
 
Струва ни се, че би могло да се отбележи при посочване на цената на т.н. „малотиражни издания” е за 1 от паралелно издаваните блокове на два вида хартия! Т.е да речем 2 по 20 лв. Ако това не е така мнозина ще бъдат разочаровани – та те са продавани по 14 лева комплекта... Може пък тиража да не е изчерпан и затова предприятието да дава такава цена?! Сега е време желаещите да направят „успешна инвестиция за бъдещето” (според анализатори!) ...

Ситуацията със ценообразуването винаги е била „деликатна” дейност. Аз не съм търговски изкористен и не мога да преценя дали читателите са улеснени с посочването на „прогнозно пазарни цени” на издания, които предприятието не се наема да оценява... Това начинание на издателят би било обосновано, ако целта е привличане на нови почитатели на филателията... Дано това да е така и да се множат нашите редици!!!
 
Освен това при тази прецизност при съставянето на информацията е необяснимо как така не е забелязана грешката при изданието за Световната филателна изложба в Корея през 2014 г?! В това издание (БК 5113 Б и 5116 Б) при английския тект е отбелязано „word” вместо “world”!

164_001.jpg 164_001_-_copy.jpg

Липсата на коректор погажда лош номер на издателя: при посочване на номиналите на прословутото издание за „Годишнината от създаването на СБХ” (БК 5384 и 5384 Г) е отпечатано 1.25+1.25 вместо реалното 1.90 + 3.20 лв.
 
И още една дребна неудача в края на каталога – азбучния указател на художниците! Във всяко реномирано издание подредбата на имената става при използването на инверсия – първо фамилията и след това името и чак тогава - по азбучен ред!!!

Въпреки тези дребни забележки изданието заслужава адмирации и свободната си продажна цена – 40.00 лв.
 
Димитър ТОНЕВ
Прочетено: 1008 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up