up

Сгрешени пощенски издания26 март 2023

Сгрешена пощенска марка „150 години от рождението на Борис Дрангов“

Създадено от Administrator неделя 26 март 2023

20230224_182853.jpgКак великия Полковник Борис Стоянов Дрангов беше понижен в подполковник от неграмотни чиновници и художници. Това се случва на 15 февруари при валидирането на пощенско издание (пощенска марка) посветена на „150 години от рождението на Борис Дрангов“. Поради неграмотността на членовете на Специализираният експертен съвет по маркоиздаване и художника който е изработил изданието Полковник Борис Дрангов е записан на марката като Подполковник. 
 
Както всички знаете на 15.02.2023г. в сградата на Централна поща, гр. София беше валидирано пощенско издание „150 години от рождението на Борис Дрангов“ – една пощенска марка и специален пощенски печат.
 
Полковник Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март (15 март нов стил) 1872 година в Скопие. Той завършва Военното училище в гр. София през 1895 г. и получава първото си военно звание "Подпоручик". Полковник Дрангов участва в Илинденско-Преображенско въстание (1903), Балканската война и Междусъюзническата война (1912 – 1913) и Първа световна война (1915 – 1918). През годините преминава през всички офицерски звания като през 1917 г. е произведен в чин "Подполковник". На 26 май 1917г. по време на Първата световна война при артилерийски обстрел подполковник Дрангов е тежко ранен и няколко часа по-късно умира. Погребан е в двора на църквата „Свети Димитър“ в Скопие, но по-късно сръбските власти преместват костите му в градското гробище. На 20 юли 1917г. подполковник Дрангов посмъртно е повишен в звание "Полковник".
 
За съжаление на пощенското издание (пощенска марка и специален пощенски печат) валидирано на 15.02.2023г. "Полковник Борис Дрангов" е записан като "Подполковник Борис Дрангов" което е явна фактологична неточност и обида към паметта му. Пощенската марка е преди всичко знак за платена цена на пощенската услуга и не би трябвало да се разпространява некоректна информация във всички части на света. Специализирания експертен съвет по маркоиздаване не е проверил фактологията за изданието, подобно на сгрешеното издание „125 години от рождението на Иван Милев и Иван Пенков и 80 години Съюз на българските художници“ валидирано на 22.12.2022 г. от което произлизат вредни последици.
 
Председателя на Специализирания експертен съвет по маркоиздаване отказва да вземе отношение по въпроса с мотива, че униформата на снимката на която е изобразен полковник Дрангов е на подполковник. На всички негови паметници и монументи той е изписван със званието „ПОЛКОВНИК“ независимо, че го изобразяват приживе и с униформа на „Подполковник“ и обяснението на Председателя на съвета е абсолютно безумно, невярно и показва явни незнания във военната материя. Като пример мога да дам паметника на полковник Дрангов във Военна академия "Г.С.Раковски".
 
 
Документи - Документи от Министерство на транспорта и съобщенията - Отговор от Председателя на Специализирания екпертен съвет по маркоиздаванеМихаил Петров

Прочетено: 538 пъти
Коментари чрез Facebook
Влез в сайта Регистрация

up